Mari Lind

Köyhyyden lisääntymistä pidetään yleisesti epäoikeudenmukaisena, koska kaikilla ei todellakaan ole samoja lähtökohtia elämässä. Oikeudenmukaisuus riippuu yhteiskunnan arvoista ja poliittisista valinnoista.

Suomessa -hyvinvointiyhteiskunnassa- on tällä hetkellä lähes 900 000 ihmistä, jotka elävät köyhyys- tai syrjäytymisuhan alla ja lisäksi on huomattava että tällä hetkellä Suomessa elää köyhyydessä 120 000 lasta. Köyhyyden lisääntyminen ei saa enää olla oikein!

Talouskasvun suhdannevaihtelut vaikuttavat ihmisten elämään. Hyvänäkään aikana hyödyt eivät aina jakaudu tasaisesti mikä syventää varallisuuseroja.

Köyhyyden lisääntyminen johtuu monista tekijöistä. Esimerkiksi talouden laskusuhdanteesta, työpaikkojen määrän vähenemisestä, automatisoinnista, matalista palkoista, asumiskustannusten noususta.

On myös erityisesti huomattava sosiaaliturvan leikkausten ja eriarvoistavan politiikan köyhyyttä lisäävä vaikutus. Tämäkään ei voi, eikä saa olla oikea suunta!

Köyhyyden vähentämisen työkaluina voidaan pitää reiluja työmarkkinoita, koulutusta, kohtuuhintaista asumista ja vahvaa sosiaaliturvaa koska muuten eriarvoisuus lisääntyy edelleen ja aiheuttaa pitkällä aikavälillä lisääntyviä sosiaalisia jännitteitä ja lisää talouden ongelmia.
EAPN-Fin suositukset köyhyyden vähentämiseksi
(EAPN = European Anti Powerty Network)
Köyhien ihmisten perusoikeudet tulee turvata, köyhyys ja huono-osaisuus ei saa lisääntyä.
Suomalaisessa yhteiskunnassa lapsiperheköyhyyden tulee vähentyä, ei lisääntyä.
Sosiaaliturvan kokonaisuudistus tulee toteuttaa niin, että vaikutukset arvioidaan monialaisesti.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta tulee parantaa ja sairastamisen kustannuksia alentaa.
Suomessa asuvien tiedon saanti on kaikkien velvollisuus, digituen saatavuutta tulee parantaa ja etuuksien alikäyttöä vähentää.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaedellytykset tulee turvata, etenkin vapaaehtoistoiminnan, vertaistuen ja matalan kynnyksen toimipaikkojen toiminnot.
Köyhyyttä kokeneiden osallisuutta yhteiskunnassa tulee vahvistaa.
Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan: Köyhyysvahti – Suomen köyhyysraportti 2024.

Haluammeko tulevaisuudessa elää tässä maassa niin, että parempi väki asuu turvallisesti aidatuilla ja vartioiduilla alueilla samaan aikaan kun köyhä väestö asuu alueilla joihin eivät edes viranomaisetkaan tule kuin pakon edessä?